Nátrium
Nátriumpótlást nátrium-kloriddal (konyhasó) érdemes végezni, mert nagyon olcsó, és könnyen hozzáférhető. Ebben az esetben nem érdemes jobban hasznosuló, akár szerves formákat választani.
Nátrium-bikarbonát, (sodium bicarbonate), nátrium-hidrogén-karbonát, (sodium hydrogen carbonate), szódabikarbóna:
közönséges szódabikarbóna. Még nem találkoztam olyan termékkel, ami szódabikarbónával próbált volna nátriumot pótolni. Nátriumpótlásra gyakorlatilag csak a nátrium-kloridot érdemes választani a nagyon olcsó ára miatt (is).
Nátrium-citrát, (sodium citrate):
jó molekulaformának tekinthető, de arra figyelni kell, hogy könnyen hasmenést okozhat (hacsak nincs más magnéziumformákkal keverve).
Nátrium-glükonát, (sodium gluconate):
jó biohasznosulású molekulaforma (a glükonsav nem képez túl stabil molekulát a káliummal).
Nátrium-hidroxid, (sodium-hydroxide):
étrend-kiegészítőkben ez a forma a pH beállítására használatos, nem pedig nátriumpótlásra. Erősen maró hatású, ezért számomra érthetetlen, hogy miért szerepel egyáltalán a hivatalos hatósági listán. Egyébként egy nagyon gyenge biológiai hasznosulású, szervetlen vegyület.
Nátrium-karbonát, (sodium carbonate):
nagyon gyenge biológiai hasznosulású szervetlen vegyület (bár néhány gyártó tévesen azt állítja, hogy szerves), ezért nem ajánlott.
Nátrium-klorid, (sodium chloride):
a konyhasó. Nagyon olcsó nátriumpótlási forma, amit szerintem nem gazdaságos étrend-kiegészítőkből pótolni.
Nátrium-laktát, (sodium lactate):
szerves forma, amiben a nátrium ionos kötéssel kapcsolódik a laktát ionhoz. Biohasznosulása egész jó.
Nátrium ortofoszforsavval alkotott sói, nátrium-foszfát, (sodium phosphate), nátrium-ortofoszfát, (sodium ortophosphate):
szervetlen forma, amiben a kálium ionos kötéssel kapcsolódik a foszfát ionhoz. Jó a vízoldékonysága, a biohasznosulása közepesnek mondható.
Nátrium-szulfát, (sodium sulfate):
szervetlen molekulaforma, nagyon gyenge biológiai hasznosulással. Nem ajánlott.
Koncentrációra vonatkozó információk
Nincs konkrét információ a koncentrációt illetően.