Króm
Jelenleg a krómmal dúsított élesztő a legjobb forma krómpótlásra, ezt érdemes keresni. A szervetlen formákat érdemesebb elkerülni.
Króm-III-klorid, (chromium chloride):
ionos, szervetlen vegyület, ami rossz biohasznosulást biztosít. Érdemes más formát választani. Egyéb részletekért nézd meg a magnézium-kloridról írtakat (10.1.1.12 fejezet).
Króm-III-laktát-trihidrát, (chromium lactate):
vélhetőleg egy jobb forma, de mivel nincsen elég számú, elérhető humánvizsgálati eredmény, ezért nem ajánlom ezt a formát. Egyébként egy Dán gyógyszercég engedélyeztette az EU-ban.
Króm-nitrát, (chromium nitrate):
szervetlen molekulaforma, nagyon gyenge biológiai hasznosulással. Nem ajánlott.
Króm-pikolinát, (chromium picolinate):
a króm-kloridnál ugyan jobb biohasznosulású, de összességében ez a molekulaforma is csak közepes minőséget képvisel. Sokáig a legjobb forma volt, amit az EU-ban engedélyeztek, de már szerencsére van sokkal jobb (krómmal dúsított élesztő).
Króm-III-szulfát, (chromium sulfate):
szervetlen molekulaforma, nagyon gyenge biológiai hasznosulással. Nem ajánlott.
Krómmal dúsított élesztő, (chromium enriched yeast):
kb. 10-szeres biohasznosulás a szervetlen krómformákhoz képest. Érdemes krómmal dúsított élesztőt választani krómpótlásra. A pontos molekulaformákat illetően a króm glutaminsav, glicin, cisztein aminosavakkal és nikotinsavval (B3-vitamin) alkotott vegyületeinek a keveréke.
Koncentrációra vonatkozó információk
Nincs konkrét információ a koncentrációt illetően.