Vas
A vasat jellemzően nem érdemes étrend-kiegészítőkből pótolni az ebben rejlő veszélyek miatt, hanem helyette a vasfelszívódást érdemes javítani. Pl. vasban gazdag növényi kivonatok (pl. cékla/céklalé), C-vitamin, L-cisztein aminosav, illetve a laktoferrin nevű fehérje valamilyen kombinációban történő pótlásával.
Ha a külső vaspótlás elkerülhetetlen, akkor olyan terméket érdemes választani, amelyikben a vas fehérjékhez van kötve (pl. marhavér kivonat).
Vas-glükonát, (iron gluconate):
gyenge biohasznosulású molekulaforma. A glükonsav annyira erős komplexképző, hogy nehézfém kivezetésre is alkalmazzák. Érdemesebb más formát választani.
Vas (II)-taurát, (iron taurate):
jó molekulaformának tekinthető.
Vas-szulfát, (iron sulfate):
szervetlen molekulaforma, nagyon gyenge a biológiai hasznosulása. Nem ajánlott.
Vas-szaharát, (iron saccharate, ferric saccharate):
szaharin cukorszármazék, a glükonsav vassal képzett sója. Gyenge a biohasznosulása (túl stabil a molekula). Nem ajánlott.
Vas-L-pidolát, (iron-L-pidolate):
humánvizsgálati eredmények és egyéb bizonyítékok híján (csak állatkísérleti eredmények érhetőek el) nem javaslom ezt a formát.
Vas-nátrium-difoszfát, (ferric sodium pyrophosphate):
humánvizsgálati eredmények és egyéb bizonyítékok híján nem javaslom ezt a formát.
Vas-nátrium-EDTA, (ferric sodium EDTA), nátrium-feredetát, (sodium feredetate):
az EDTA (etilén-diamin-tetraacetát, etilén-diamin-tetraecetsav) egy erős komplexképző vegyület, ezért ennek a formának a biohasznosulása nem jó. Érdemesebb másikat választani.
Vas-laktát, (iron lactate):
a vas-szulfátnál is gyengébb felszívódású vasvegyület. Érdemes mást választani helyette.
Vas-karbonát, (iron carbonate):
szervetlen, gyenge biohasznosulású molekulaforma.
Vas-ammónium-citrát, (ammonium iron citrate, ammonium ferric citrate):
nagyon rossz molekulaforma, még a vas-szulfátnál is gyengébb felszívódású vasvegyület. Érdemes mást választani.
Vas-glicinát, (iron glycinate), vas-biszglicinát, (iron-bisglycinate):
elméletben kiváló molekulaforma, a gyakorlatban könnyen felvehető belőle a vas a káros mikroorganizmusok számára. Ha mindenképpen szükséges vasat így pótolni, akkor ez egy elfogadható megoldás. Érdemes figyelni, hogy oxidmentes, teljesen elreagáltatott forma legyen.
Vas-fumarát, (iron fumarate):
gyenge, a vas-szulfáthoz hasonló biohasznosulású molekulaforma.
Vas-foszfát, (iron phosphate, ferric phosphate), vas-ortofoszfát, (iron orthophosphate):
a kristályméret befolyásolja a felszívódást (minél kisebb, annál jobb), viszont a kedvező állatkísérleti eredmények ellenére a vas-foszfát, illetve a nano részecskéket is tartalmazó vas-foszfát humán alkalmazását nagy kockázatúnak tartom, ezért nem javaslom ennek a formának a használatát.
Elemi vas, (karbonil + elektrolitos + hidrogénnel redukált):
az OGYÉI által meghatározott elnevezése ennek a vasformának megtévesztő és többértelmű, mert elemi vas nem fordul elő a természetben. Az elemi vas elég reakcióképes, levegőn oxidálódik. Étrend-kiegészítőkben ezzel a formával nem lehet találkozni.
Vas-difoszfát, (iron-adenosine diphosphate), vas-pirofoszfát, (iron pyrophosphate, ferric pyrophosphate):
egyes források szerint a vas-szulfáthoz hasonló a biohasznosulása. Viszont kis számú humánvizsgálati eredmény és egyéb bizonyíték áll csak rendelkezésre, ezért nem javaslom ezt a formát.
Vas-citrát, (iron citrate):
jó molekulaformának tekinthető. Arra kell figyelni, hogy ha az adott készítményben más citrát formájú anyagok is vannak (pl. magnézium- citrát), akkor hasmenést okozhat, önmagában nem (mert kicsi a koncentráció).
Vas-ammónium-foszfát, (ammonium iron phosphate):
humánvizsgálati eredmények és egyéb bizonyítékok híján nem javaslom ezt a formát.
Koncentrációra vonatkozó információk
Mivel nagy valószínűséggel nincs szükséged vaspótlásra, ezért megfelelő koncentrációtartományt is csak egyéni sajátosságok figyelembevételével lehetne ajánlani.